HISTORIK
Under HISTORIK kommer vi att publicera I BACKSPEGELN, en artikelserie vi hade i matchprogrammet under 1997. Serien behandlar VoIF Dianas historia från början till nutid.
Här följer valda delar av VoIF Dianas historia
- Vi börjar på Valborgsmässoaftonen år 1902. Då sitter några cykelåkande ynglingar och planerar att starta en idrottsförening.
- Man skall ge föreningen ett namn och efter en del funderande så kom man fram till följande:
På den tiden fanns en tävlingscykel som var av fabrikatet Durkopfs DIANA. Där hade man klubbnamnet, men man ville också tala om att det var en cykel och idrottsförening. På den här tiden hette det ej cykel utan VELOCIPED
- Man döpte alltså föreningen till Velociped och Idrottsföreningen Diana.
- Föreningens första stapplande steg togs alltså som cykelklubb.
- En av grundarna var Hjalmar Lewin. Denne Hjalmar Lewin kommer vi att berätta mer om i följande programblad.
I förra programmet talade vi om att VoIF Diana bildades 30/4 1902.
De första åren var man till största delen en Cykelklubb.
Ett flertal SM medaljer har erövrats av föreningens cyklister. Man har vunnit SM såväl individuellt som i lagtävling.
Vid OS i Stockholm 1912 så representerades Diana av tre cyklister: Hjalmar Lewin, Algot Lund och Ruben Andersson.
Andra stora namn inom föreningens cykelepok var: Lambert Chorell, "Ragge" Malm, Ville Lundberg samt Helge Klingowström.
Helge Klingowström berättade att man kunde samlas för en träningsrunda vid 18.00 tiden på kvällen. Man cyklade till Nyköping t.o.r. Man var hemma vid midnatt, för att sedan börja arbeta igen klockan 06.30. Det var cyklistens vardag på 1920-talet.
Cykelepoken höll på till slutet av 1930-talet. Nu hade även andra idrotter kommit in i föreningen.
Skridsko fanns på programmet tidigt . Junior-SM har vunnits av bröderna Kurt och Oskar Fyllyng. (Början av seklet)
Friidrott fanns tidigt på programmet. Från 1907 kan nämnas följande klubbrekord: 100 meter: KJ Hellberg 12,3 sek. 400 meter: CR Pettersson och E Engström 59,5 sek. En engelsk mil (1609m): Lambert Chorell 5min 11 sek.
Kuriöst kan nämnas att Diana hade deltagare i DM på skidor 1909
I förra programmet började vi redovisningen av VoIF Dianas första stapplande steg i karriären.
Vi pratade om att det förekommit tävlingsverksamhet på cykel, vilket var den stora sporten under tiden 1902 tillslutet på 1930-talet.
Lite mindre idrotter under tidigt 1900-tal var: Friidrott, skidor och skridsko.
Föreningen utvecklades och 1920 tycks vara ett år då man fick fart under vingarna. Då börjar uppgifter komma fram om att man började med flera nya sporter.
· Bordtennis fanns i föreningen mellan 1920 - 28.
· Boxning utövades mellan 1920 - 24
· Vattenpolo finns också nämnt mellan 1920 - 1921. Man hade inga större framgångar på det idrottsliga planet. Värt att notera är dock att laget hade en målvakt som ej kunde simma - Han var dock bra på att trampa vatten.
Som ni ser så var det mest individuella idrotter som utövades inom föreningen i början. Men det skulle det råda bot senare under åren.
Fotboll har vi ännu ej nämnt. Den fanns, men vi tänkte återkomma med en separat sida om just fotbollens liv i Diana.
I de föregående numren av programmet har vi redovisat en del av VoIF Dianas olika idrotter under seklets tidigare delar. Nu börjar vi komma en bit in på 1930-talet. Då börjar de stora lagidrotterna komma igång.
Bandy - Börjar spelas år 1937. Föreningen var väldigt livaktig och man höll på fram till 1965. Då gick VoIF Diana och Eskilshems BK ihop och bildade Eskilstuna Bandy Sällskap (EBS). Den föreningen upphörde med seniorbandy efter säsongen -97.Efter sammanslagning med TNIS.
Legendarisk ledare under bandyepoken var Bengt "KUNGEN" Karlsson, han var mångårig hedersmedlem i VoIF Diana.
Ishockey - fanns i föreningen från 1952 fram till 1963. Ishockeyn var en stor sport i föreningen. 1960 hade man 42 st redovisade ungdomsgrupper. Näst störst förening i Eskilstuna var IF Verdandi, som hade 24 st grupper.
Handboll - fanns i föreningen mellan 1955 och 1973. Som bäst fanns laget i div 3.
Enligt historien så lär laget ha varit så bra ett år, att man var på väg upp i div 2. (Dåtidens näst högsta serie). Föreningen ansåg dock att man ej skulle ha råd med avancemang. Lagledningen sade då till grabbarna att de skulle "hålla igen".
Storskytt i 1964 års juniorlandslag var Sture Rytterström från VoIF Diana. Sture blev sedermera pålitlig målskytt i IFK Eskilstuna.
Här återkommer en gammal programpunkt. Vi lovade ju att vi skulle försöka redovisa VoIF Dianas fotbollsäventyr under seklernas gång.
Vi börjar med en liten grov genomgång i detta nummer för att sedan göra en mer ingående redovisning av fotbollen i modern tid. Det vill säga att vi rör oss från mitten på 70-talet och framåt.
Första gången fotboll nämns i föreningen är år 1910. Man kan därför misstänka att det är året som fotbollen introducerades i föreningen.
Fotboll bedrevs i föreningen under alla år men 1938 kom fotbollen igång på allvar i föreningen. Då gick IK TUNIS upp i föreningen. Diana var en attraktiv förening, man hade nämligen tillgång till egen fotbollsplan.
Två storspelare på den tiden var Olof Rytterström och Tore Johansson. En tredje storspelare på 30-talet var David "Kämpa" Andersson, han återfanns senare i både IFK Eskilstuna och IK City.
Diana var även känd för att ha en mycket duktig och omtyckt ledare i Bertil "BeCe" Andersson. Denne man var under många år ledare inom flera olika idrotter inom föreningen. "BeCe" var en ledare med mycket gott rykte inom hela Eskilstuna. "BeCe" var verksam under 50-60-70 talets början.
Vi föreningen söker hjälp av utomstående för att komma över fler bitar av vår historia är det så att du som läser det här känner till något om VoIF Dianas historia så är vi väldigt angelägna om att komma i kontakt med dig. Skriv gärna ett brev eller ett kort under adressen VoIF Diana Box 9 631 02 ESKILSTUNA. Vi tar sedan kontakt med dig, så får du berätta vad du vet. Du kan naturligtvis använda dig av E-posten på hemsidan!